Posts tonen met het label sinterklaas. Alle posts tonen
Posts tonen met het label sinterklaas. Alle posts tonen

donderdag 30 november 2023

Zie de maan schijnt door de bomen

Benodigdheden:
  1. wit A4 tekenpapier 
  2. oliepastelkrijtjes
  3. blauwe inkt, ecoline of vloeibare waterverf
  4. kwast
  5. krant
  6. schoteltje met water
  7. schuursponsje
Zie de maan schijnt door de bomen…. en in het licht van de maan kleurt alles blauw. 
Teken een grote maan. Schets een boom. Denk eraan dat de takken aan het eind steeds dunner worden. Teken een uil of kat op een van de takken. 


Kleur de boom in met oliepastel in meerdere kleuren blauw. Maak kleurverschil door harder of zachter te drukken. Kleur ook de uil/kat blauw ingekleurd. 
Teken ogen, oren, snavel en streepjes (veren) met zwart. 
Kleur de maan wit-geel en naar buiten toe steeds meer geel. 
Als alles is ingekleurd omlijn je alles met een wit oliepastelkrijtje, ook de kleinste takjes. Dit is een lastig klusje, want het wit zie je amper en je loopt het risico dat het witte krijtje blauw wordt (afkrabben dan!).


Tijd voor de achtergrond. Dit doen we met blauwe inkt, water en een schuursponsje. Op de witte lijnen zal de inkt, waarmee de lucht wordt ingekleurd, niet pakken. Hierdoor blijf je de tekening goed zien. 
Doe onverdunde blauwe inkt op een schoteltje en doop de zachte kant van het schuursponsje erin. Tamponneer met het sponsje langs de buitenranden van de tekening. Als je dichter bij de maan komt, doe je een klein beetje water bij de inkt. De kleur wordt dan iets lichter. Tamponneer deze lichte inkt in een grote cirkel om de maan, zodat je de maan echt ziet schijnen.

Door leerlingen van groep 7

woensdag 29 november 2023

December skyline


Benodigdheden
  1. zwart papier 20 bij 20 cm
  2. wit stencilpapier
  3. pastelkrijt
  4. wit en geel kleurpotlood
  5. schaar
  6. gekleurd papier
Teken op het witte papier een skyline met grachtenhuisgevels. 
Knip uit en kleur de randen in met pastelkrijt. 
Leg dit vel op het zwarte papier en veeg het krijt naar boven, zodat er zachte skyline ontstaat. 
Keer het witte vel om en herhaal het proces om een tweede rij huizen te maken. Ruil eventueel je skyline met de buren om twee verschillende dakenrijen te krijgen.
Teken een maan met geel/wit pastelkrijt en veeg deze ook uit. 
Teken ramen met geel en/of wit kleurpotlood. 
Plak het zwarte vel op een gele of rode ondergrond voor een echte Sinterklaassfeer, of kies rood of groen in de Kersttijd.

Piet en Sint op het dak

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier 
  2. zwart knutselpapier
  3. restjes geel of oranje papier
  4. oost-indische inkt
  5. rietjes
  6. vloeibare waterverf
  7. brede kwast
  8. plaksel
  9. schaar
Met zwaar verdunde vloeibare waterverf of ecoline schilderen de leerlingen een wit vel in blauw of paars. Laat dit goed drogen.
Laat een druppel oost-indische inkt op het gekleurde vel vallen en blaas dit uit met een rietje. Doe dit enkele keren, zodat het straks lijkt alsof er takken boven de huizen uitkomen.
Op zwart papier tekenen de leerlingen een skyline van huizen met verschillende daken ongeveer ter hoogte van de helft van het gekleurde vel . Deze wordt uitgeknipt en op het geschilderde vel geplakt. Uit restjes geel of oranje worden raampjes geknipt voor op de huizen. In de lucht is de maan te zien. Dan knippen ze uit zwart een silhouet van Sinterklaas of een Piet en plakken deze op een van de daken. Met een wit of geel bordkrijtje wordt het schijnsel van de maan op de daken aangebracht.
Kinderen in de bovenbouw tekenen en knippen hun Piet of Sint zelf. Voor leerlingen uit de middenbouw kun je eventueel een patroontje geven.

Door leerlingen van groep 7

woensdag 29 november 2017

Zie de maan schijnt ...

Door een leerling van groep 8
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier
  2. houtskool
  3. wit bordkrijt
  4. Oost-Indische inkt
  5. penselen
Trek op het midden van een vel tekenpapier een schoteltje om en kleur dit in met geel pastelkrijt.
Kleur de rest van het vel met houtskool grijs. Breng nuances aan in de kleur: rondom de maan is het lichter dan verder weg.
Teken een boomtak voor de maan. Kleur deze in met Oost-Indische inkt.

dinsdag 21 november 2017

Alles, behalve zwart




Na alle discussie over de kleur van de Pieten, is het tijd voor een eigen invulling!
Teken een Piet die niet zwart is - hoofd en borst. De Piet moet wel herkenbaar zijn als Piet ....
Materiaal: oliepastel op wit tekenpapier. Dan uitknippen en twee Pieten tegen elkaar aan plakken op een groot vel zwart papier.

donderdag 21 november 2013

Piet staat er gekleurd op

Door Talyjah, groep 4

Benodigdheden:
  1. tekenpapier op A2 formaat
  2. plakkaatverf
  3. cirkel van gekleurd papier 
  4. kwasten
Naar aanleiding van de discussie in ons land over wel of geen zwarte piet, is deze tekenles voor de onderbouw ontstaan (in 2013!). Schilder een piet die niet zwart is, maar wel herkenbaar is als piet.
In een klassengesprek schrijven we de dingen op waar je een piet aan herkent: zijn baret, gekleurde outfit en een zak met pepernoten.
Een rondje van gekleurd papier vormt de basis, dit is het gezicht. 
Plak dit op circa 2/3 van het papier. Kinderen schilderen daarna de piet en vullen ook de achtergrond in.


vrijdag 12 november 2010

Pimp de Sint!

Benodigdheden
  1. wit tekenpapier op A3 formaat
  2. grijs potlood
  3. wasco
  4. schaar en plaksel
  5. rood papier
Sinterklaas heeft er zo genoeg van om steeds die rode tabberd te dragen, altijd diezelfde ouderwetse en saaie mijter, eeuwig die zwarte veterschoenen en nooit eens een lekkere strik in zijn baard. Tijd voor een pimpbeurt! Op het bord hebben we eerst ideeën geschreven: een petje in plaats van een mijter, vlechten in de baard, gymschoenen, een bloemetjesjas of een staf met glimmende stenen of veren. Natuurlijk gooit de gepimpte sint zijn saaie grote boek op de vuilnisbelt, om plaats te maken voor een cd-rom in een fancy hoesje. Een mobieltje heeft hij ook bij zich en uiteraard ook een Ipod om naar de nieuwste Spaanse hits te luisteren. Alles mag, maar er is een beperking: er moet minimaal een ding in de tekening zijn dat doet denken aan de 'echte' Sinterklaas. Hij moet immers wel herkenbaar blijven ....
De kinderen schetsen hun Sint. Niet te veel details, dat komt met het inkleuren. Omdat er met wasco wordt gewerkt, kan er sowieso niet te priegelig worden getekend. Als de Sinterklazen klaar zijn, worden ze uitgeknipt en op een groot rood vel geplakt.
 
Door leerlingen van groep 7

zaterdag 21 november 2009

Sinterklaas skyline

Door Jurre, groep 8

Op de site van juf Lisette staat een les die we elk jaar opnieuw doen om het klaslokaal in Sintstemming te krijgen: de Sinterklaas skyline! Benodigdheden:
  1. donkerblauw of paars papier A4 formaat
  2. geel papier A4 formaat
  3. zwart papier A4 formaat
  4. paperclips
  5. schaar
  6. stanleymesje
  7. snijmat
  8. plaksel
Teken op het zwarte vel een skyline van een straat. Teken er eventueel een boom bij, en plaats een zwarte piet bij een schoorsteen. Leg dit zwarte vel op een geel vel en maak deze aan elkaar vast met vier paperclips. Knip/snijd de skyline uit, waarbij je dus door twee vellen tegelijk knipt.



Snijd later raampjes uit de huizen van alleen het zwarte papier, zodat de raampjes geel worden. Knip een maan (rondje omtrekken) uit het overgebleven stuk van het gele vel. Plak nu de zwarte en gele skyline op elkaar, waarbij je het zwarte papier een millimeter verschuift, zodat het geel naar voren komt. Goed kijken van welke kant de maan schijnt, en welk deel van de huizen dus door de maan wordt verlicht. Aan die verlichte kant moet je het geel zien. Plak de maan op het blauwe vel, en de huizenrij eronder. Snijd de ondergrond eventueel bij en klaar is je avondtafereel!


Alle afzonderlijke werken bij elkaar, vormen een mooi groepswerk.

Beeldaspecten die in deze les aan de orde komen: licht.
Technieken: knippen, snijden, plakken. 

zondag 15 november 2009

Piet in lood

Door leerlingen van groep 7
Benodigdheden
  1. gekleurd papier op A4 formaat
  2. wit potlood
  3. schaar
  4. snijmesje en snijmat
  5. vloeipapier in verschillende kleuren
  6. lijm
Glas in lood is de naam voor een vensterraam dat uit stukken glas bestaat die door lood met elkaar verbonden worden. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam uit een stuk niet gemaakt kon worden.
Bespreek met de leerlingen waar je glas in lood nu nog ziet. Waarom wordt het nu nog gemaakt, want we kunnen tegenwoordig toch wel een glasplaat uit een stuk maken? Wat is het effect van glas in lood? Wat is lood? Waar kom je dit ook tegen?
De leerlingen gaan een Piet in lood maken. Ons lood is zwart papier, maar dit kan uiteraard elke kleur zijn. Elk kind krijgt een vel knutselpapier. Hieromheen trekken ze met wit potlood een rand van 2 cm breed. Dit is de lijst van het werk. In het raamwerk tekenen ze een piet met weinig details; het gaat alleen om het gezicht, de muts en de kraag.



Verbindt deze piet met enkele stroken van ca. 1,5 cm breed aan de lijst.  Kruis die stukken aan die weggeknipt of gesneden moeten worden. Na controle van de leerkracht kan er dan geknipt/gesneden worden.
Bevestig de raampjes. Leg een stukje vloeipapier achter een vlak van het raamwerk en trek de vorm  met potlood om. Knip dit stukje met een plakrand van 1 cm extra uit en plak het aan de achterkant om het vlak te bedekken. Doe dit zo met alle vlakken. Hang de Piet in lood-werkstukken voor het raam zodat het licht er mooi doorheen kan schijnen.

Beeldaspecten in deze les: lijn, vorm.
Technieken: snijden, knippen en plakken.