Swift Playgrounds

Serieus code leren schrijven.
Serieus fun.

Swift Playgrounds is een baan­brekende app voor iPad en Mac waarmee je op een leuke manier kunt experimenteren met Swift: de krachtige programmeer­taal van Apple waarmee professionals de populairste apps van vandaag bouwen. Om Swift Playgrounds te kunnen gebruiken hoef je geen verstand van pro­gram­meren te hebben. Het is dus de ideale tool voor beginners.

Je begint met het oplossen van puzzels om de basis­principes onder de knie te krijgen. Vervolgens ga je verder met interactieve walkthroughs ontworpen door Apple, waarin de bouwstenen van apps worden uitgelegd.

En dan ben je klaar om zelf een app te bouwen.

Lees meer over Swift

Echte Swift-code.

Echt makkelijk. Echt leuk.

Met Swift Playgrounds is leren pro­gram­meren leuker dan ooit. Bij de app hoort een les­programma dat door Apple is ontworpen. In ‘Get Started with Code’ maak je spelenderwijs kennis met de basis­principes en leid je aan de hand van echte code een figuurtje door een 3D‑wereld. Daarna ga je door naar meer geavanceerde concepten.

Wat je ziet is wat je schrijft.

De code die je links in je scherm invoert, zie je met één tikje direct rechts in je scherm verschijnen.

Spelenderwijs door levels, puzzels
en programmeer­opdrachten.

Je begint met de gids ‘Get Started with Code’, waarin je problemen oplost met behulp van de codetaal die profes­sionele ontwikkelaars dagelijks gebruiken. Als je die eenmaal onder de knie hebt, duiken er meer geavanceerde concepten op. Stap voor stap leer je zo steeds ingewikkeldere code schrijven.

De basis­beginselen van Swift.

Je begint met de basisconcepten die je nodig hebt om code te begrijpen.

Commando’s
Functies
Loops
Parameters
Voorwaardelijke code
Variabelen
Operatoren
Typen
Initialisatie
Bugs fixen

Eerst de basis in de vingers, dan op naar nieuwe uitdagingen.

Naast de ingebouwde lesbibliotheek heeft Swift Playgrouds allerlei extra uitdagingen. En er komen er steeds meer bij. Ga dieper in op een onderwerp dat je al kent, of probeer eens iets nieuws. Je werkt niet alleen aan leuke creaties, je werkt ook aan je skills.

Geef je creativiteit een kickstart.

Gebruik wat je geleerd hebt om iets compleet nieuws te maken. Er zijn tientallen voorbeelden waarmee je kennismaakt met geavanceerde code, meerdere bestanden tegelijkertijd aan je project leert toevoegen en iPad-functies als Multi‑Touch-interacties, de versnellings­meter en de gyroscoop leert gebruiken. Je kunt je project aanpassen zoals jij dat wilt, met graphics, audio en nog veel meer.

Schrijf code.
Op de beste devices om het te leren.

Makkelijk accolades rondom code verslepen, bestaande code in een loop zetten of kiezen uit tientallen kant-en-klare fragmenten in Swift Playgrounds: het kan allemaal gewoon op je iPad of Mac. Op iPad kun je de krachtige functies van Multi‑Touch, multitasken en Split View optimaal benutten. Maar je kunt ook eens kijken hoe het er op je Mac uitziet. Op het ruimere scherm is er plek voor een zijbalk met een complete inhoudsopgave en snelle toegang tot andere Swift-bestanden. Het is gewoon een kwestie van tikken, slepen of tekst en getallen typen. En vervolgens ontdekken wat je creatie allemaal kan doen.

Aanraken om te editen.

Je kunt de grenzen van een instructie rondom bestaande code gemakkelijk verslepen.

Hulp nodig? Tik. En door.

Kom je een commando tegen dat je niet begrijpt? Met een tikje krijg je een menu met allerlei opties te zien. Kies de juiste optie en je ziet direct het antwoord dat je nodig had.

Bouw je eerste app.

En je volgende ook.

Breng je creativiteit tot leven met apps die je direct in Swift Playgrouds op iPad bouwt. Alle wijzigingen die je in je code aanbrengt, zie je meteen terug in de app-voorvertoning ernaast. Open de app vervolgens in de volledige weergave om het resultaat goed te bewonderen.

Klaar om je eerste app te bouwen? Swift Playgrounds heeft een gids genaamd ‘Get Started with Apps’. Daarin leer je hoe je je ideeën tot leven kunt brengen.

Smart code-voltooiing zet de puntjes op alle i’s.

Dankzij smart code-voltooiing kun jij het overzicht houden. Deze tijdbesparende functie staat gewoon tussen je code, weet welke frameworks je gebruikt en vindt direct wat je zoekt. En bij ingewikkeldere zoekopdrachten geeft smart code-voltooiing alle mogelijke variaties, compleet met omschrijving. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Ontdek wat je gemaakt hebt. Schermvullend.

Ga helemaal op in het levendige Retina-display van iPad. Met een tikje vouw je de app-voorvertoning uit tot een volledig scherm. Je kunt ook aanpassingen maken aan ingebouwde games als Battleship en Brick Breaker, en genieten van het resultaat op het grote scherm.

Blader door een bibliotheek vol regelaars, kleuren en iconen.

In de fragmenten­bibliotheek vind je veelgebruikte regelaars, kleuren en iconen die je gemakkelijk aan je code kunt toevoegen. Gebruik de zoekbalk om in een verzameling van duizenden onderdelen precies het juiste icoon te vinden.

Iets invoeren in Xcode. En er dan nog meer uit halen.

Omdat je met echte code werkt, kun je je app-projecten probleemloos overzetten tussen Swift Playgrounds en Xcode. Dus of je nu achter je Mac zit of onderweg je iPad gebruikt, je kunt je inspiratie altijd meteen omzetten in code.

Deel je creatie met vrienden.

Stuur je code naar een andere iPad via Mail, Berichten of AirDrop. Je vrienden kunnen je project vervolgens in Swift Playgrounds bekijken en er zelfs hun eigen draai aan geven.

Of met de hele wereld. In de App Store.

Als je eraan toe bent om je app met de wereld te delen, kun je die bij App Store Connect indienen, rechtstreeks vanuit Swift Playgrounds op je iPad of Mac. Op de App Store Connect-website kun je een product­pagina maken, gebruikers uitnodigen om feedback te geven via TestFlight en inzicht krijgen in wat gebruikers met je app doen.

Code is universeel.
Daarom geven we les in meerdere talen.

Swift Playgrounds is in 14 talen verkrijgbaar: Nederlands, Braziliaans Portugees, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Spaans (Castiliaans en Latijns-Amerikaans), Thai, Turks en Zweeds. Wij vinden namelijk dat iedereen overal moet kunnen leren programmeren.