Pdf downloaden Pdf downloaden

Rosj Hasjana is een belangrijke religieuze feestdag die het Joodse nieuwe jaar inluidt. De feestdag wordt jaarlijks in september of oktober gevierd, doorgaans gedurende twee dagen, en wordt vergezeld door een aantal unieke gebruiken.

  1. Reflecteer over je verleden en denk na over je toekomst. Rosj Hasjana is Hebreeuws voor Hoofd van het jaar. Het wordt geacht de verjaardag van de wereld te zijn en wordt derhalve als het Joodse nieuw jaar beschouwd. Rosj Hasjana is een periode om van je fouten van het afgelopen jaar te leren en om te bedenken hoe je je in de toekomst kan beteren. Het is tevens een tijd van persoonlijke voornemens, zowel groot als klein.
  2. Dit om je spiritueel te reinigen voor de komende feestperiode.
  3. Men kleedt zich vaak netjes voor deze belangrijke ontzagwekkende feestdagen (Jamiem Nora'iem), ga dus formeel of in nette kleding de deur uit.
  4. Dit is het enige gebod met betrekking tot de uitvoering van dit feest waaraan in de Torah gerefereerd wordt. De sjofar is een ramshoorn. Er wordt tijdens de dienst opgeblazen door de Ba'al Tokea, oftewel de sjofarblazer. De hoorn staat symbool voor de spirituele ontwaking en reflectie. Omdat men niet precies weet hoe de sjofar in de oudste tempel werd geblazen, worden er vier verschillende tonen geblazen om te verzekeren dat de sjofar voor elk nieuwe jaar op de juiste manier is gehoord:
    • Tekia: één blaasakkoord, enkele seconden lang, die plotseling eindigt.
    • Sjevariem: drie korte blaasakkoorden van één tot twee seconden, die snel van lage naar hoge toon gaan.
    • Teroea: negen korte, elkaar snel opvolgende blaasakkoorden.
    • Lange Tekia: wederom één continu blaasakkoord. Traditioneel wordt deze gedurende negen seconden aangehouden, maar progressieve gemeenschappen proberen hem vaak zo lang mogelijk aan te houden.
  5. Voor dit gebruik gaat men naar stromend water om daar de zakken te legen, wat het wegwerpen van slechte dingen symboliseert. De meeste mensen gooien oude broodkruimels in het water. Het gebruik vindt plaats op de eerste middag van Rosj Hasjana.
  6. De challa, normaal gevlochten, is op Rosj Hasjana rond ter vertegenwoordiging van de cyclus van het jaar.
  7. In honing gedoopte appels is traditioneel voedsel, deze traditie staat, wegens de zoetheid van de honing, symbool voor de hoop op een zoet nieuw jaar. Ook de granaatappel wordt typisch gegeten tijdens Rosj Hasjana. Volgens de Joodse overlevering bevat een granaatappel 613 zaadjes, die de 613 geboden vertegenwoordigen. Het fruit staat symbool voor een voorspoedig nieuw jaar.
  8. Advertentie

Tips

  • Nodig je familie bij je thuis uit voor het Rosj Hasjana diner, of ga bij hen op bezoek.
Advertentie

Benodigdheden

  • Rabijn
  • Synagoge
  • Gebedenboek voor de ontzagwekkende feestdagen
  • Kaarsen en kandelaars
  • Wijn en kiddoesj-beker
  • Challa

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 24 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 3.881 keer bekeken.
Categorieën: Feestdagen & Tradities
Deze pagina is 3.881 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie